Lost crowdfunding het mysterie van Leuth op?

In 2014 vonden archeologen bij de afgraving van een waterput stukken schedel. Aan het eind van dat jaar vond men een pluk mensenhaar. Beide vondsten zijn ongeveer 2000 jaar oud. Een mysterie was geboren. De opgraving is inmiddels uitgewerkt. Budget om de zwarte haren en stukjes schedel verder te onderzoeken is er niet. Daarom is er een crowdfundactie op gezet.

Zeer bijzonder

Het is zeer bijzonder dat het haar zo lang bewaard is gebleven. Hopelijk brengt DNA- en isotopenonderzoek duidelijkheid over de eigenaar van het haar en de schedel. Zijn de menselijke resten van een echte Romein of van een Leuthenaar. Zijn het haar en het stukje schedel van één en dezelfde persoon? Het haar is afgesneden. Het stukje schedel is afkomstig van de achterkant van het hoofd en heeft voor of na de dood klappen gekregen. Volgens archeoloog Nico van der Feest van archeologiebureau Aeres Milieu kan het onderzoek 'unieke' resultaten opleveren. "Voor Nederland, en misschien ook wel daarbuiten." Het mysterie van Leuth blijft dus vooralsnog een mysterie.

De vondsten zijn te zien in het informatiecentrum van de Stichting Thornsche Molen.
Inmiddels is het eerste geld binnen en kan er een begin gemaakt worden met de zoektocht naar de herkomst van de schedel en de haren.
Meedoen aan de crowdfundingsactie kan via de website van Voordekunst.

www.gelderlander.nl/r
henkbaron.nl/
archeologieonline.nl/

Meer lezen
Landen
Thema's