Het lijk van Richard III ligt vermoedelijk onder een parkeerplaats in Leicester.

Lijk Richard III ligt mogelijk onder parkeerplaats

Het lijk van Richard III ligt vermoedelijk onder een parkeerplaats in Leicester. Archeologen hebben vermoedelijk het graf van koning Richard III van Engeland (1452 - 1485) ontdekt. Zijn lijk, dat meer dan vijfhonderd jaar geleden in een kerk werd begraven, ligt vandaag de dag waarschijnlijk onder een parkeerplaats in het Britse Leicester.

Koning Richard III heerste over Engeland vanaf 1483 totdat hij te overlijden kwam in de Battle of Bosworth in 1485. Hij stond bekend als een meedogenloze tiran, althans, zo werd hij beschreven door zijn opvolger Hendrik VII en door Shakespeare.

Historische bronnen suggereren dat Richard III na overlijden van zijn aardse goederen werd ontdaan. Vervolgens werd hij begraven in een kerk in Leicester. De exacte locatie van deze kerk is door de eeuwen heen verloren gegaan. Er ging zelfs een gerucht dat Richards botten in een rivier zijn gedeponeerd nadat de kerk was gesloopt.

Archeologen hopen correct te zijn in het vermoeden dat de kerk oorspronkelijk op de locatie van de parkeerplaats stond. Hun voornaamste doel is achterhalen waar het lijk in de kerk is begraven, zodat de archeologen weten waar ze moeten graven. “Ook al is het vinden van de overblijfselen van de koning een gewaagde onderneming, zullen we de uitdaging met enthousiasme aangaan,” aldus archeoloog Richard Buckley.

Deze opgraving is één van de vele in een overkoepelend project om de identiteit van Richard III te achterhalen. De koning werd namelijk een zeer slecht reputatie gegeven door zijn opvolgers van de Tudor-dynastie.

Bron: Independent

Meer lezen

Tijdvakken