Lezing Prof. dr. Kemp over Grote Aton tempel in Amarna

Lezing Prof. dr. Kemp over Grote Aton tempel in Amarna

Lezing Prof. dr. Kemp over Grote Aton tempel in AmarnaStichting Huis van Horus organiseert zaterdag 2 augustus een lezing over een van de meest roemruchte periodes uit het Oude Egypte: de Amarna tijd. Professor doctor Barry Kemp zal op deze lezing spreken over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek naar de oude stad Amarna. Kemp presenteert het nieuwste onderzoek  naar de Grote Alton Tempel in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden om 20:00 uur. 

De stad Amarna

Al vanaf de jaren zeventig leidt Kemp het Engelse archeologische onderzoek naar Amarna. Amarna werd gesticht door de ‘ketter farao’ Achnaton, de vader van Toetanchamon. Na Achnatons regeerperiode werd de stad afgebroken en vergeten. Sinds de jaren zeventig wordt er echter veel onderzoek gedaan naar de stad en in het afgelopen jaar hebben de archeologen zich met name gericht op de grote Alton tempel in de stad. 

De Grote Alton tempel

Het tempelcomplex beslaat 800 x 300 meter maar is tegenwoordig voor een groot gedeelte niet meer zichtbaar. De Engelse missie stond in de afgelopen jaren in het teken van het reconstrueren en restaureren van deze grote tempel. In de lezing zal Kemp uitgebreid ingaan op de bouwfases van een van de meest interessante en obscure religieuze gebouwen uit de geschiedenis van Egypte.  

Barry Kemp

Kemp is bekend vanwege zijn bijdrage aan de egyptologie en de oudheidkunde. Kemp is emeritus hoogleraar aan Cambridge en Fellow of the British Academy. Hij heeft verschillende baanbrekende publicaties op zijn naam staan zoals Egypt: Anatomy of a Civilisation en het recente The City of Akhenaten en Neferteti, Amarna and its People

De entree voor bezoekers van de lezing is 20 euro, voor donateurs van de stichting Huis van Horus is de entree 10 euro. Aanmelden kan via www.huisvanhorus.nl.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's