Reliëf van een adelaar op een bliksemschicht. Beeld door RMO

Lezing over wonder Petra als werelderfgoed

Reliëf van een adelaar op een bliksemschicht. Beeld door RMOOp donderdag 23 januari 2014 vindt de Engelstalige lezing Petra as a World Heritage Property plaats in het Rijksmuseum van Oudheden, in het kader van de tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn. De lezing wordt gegeven door Prof. Dr. Moawiyet Ibrahim (Jordanië), vertegenwoordiger van Jordanië in de UNESCO World Heritage Committee.

Petra werelderfgoed

Petra was van de derde eeuw v. Chr. tot de tweede eeuw na Chr. de hoofdstad van het koninkrijk van de Nabateeërs. Hun rijk strekte zich uit van het noordwesten van Arabië, tot in het zuiden van Palestina en de Sinaï, en ten noorden van Damascus. De woestijnstad is een combinatie van natuurlijke schoonheid en culturele hoogtepunten. Petra staat sinds 1985 op de UNESCO World Heritage List. In 2007 werd het uitgeroepen tot een van de zeven 'nieuwe' wereldwonderen.

Kwetsbaar archeologisch wonder

Veel archeologen en experts uit binnen- en buitenland waren betrokken bij de opgravingen en de bescherming van Petra. Deze onderzoeken brachten een lange en rijke bewoningsgeschiedenis van de stad en haar omgeving aan het licht. Petra is kwetsbaar geworden door natuurlijke processen en de grote aantallen toeristen die er jaarlijks komen. Deze ontwikkelingen vormen een nieuwe uitdaging om dit archeologische wonder voor de toekomst te bewaren.

Datum: donderdag 23 januari 2014
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
Kosten: gratis (excl. entree museum)
Aanmelden: niet nodig

Voor meer informatie, kijk op de website van het Rijksmuseum van Oudheden. Lees ook meer informatie over de tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's