Geen foto

Lezing Egyptomanie in Rijksmuseum van Oudheden

Op 7 februari vindt de lezing Egyptomanie in het RMO plaats. Op 7 februari vindt de lezing Egyptomanie, door de eeuwen heen van Conens & van Wiechen plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden door archeologe Annet van Wiechen. De lezing gaat in op eeuwenoude fascinatie voor het oude Egypte, en hoe deze egyptomanie zich door de jaren heen ontwikkelde.

Herodotus schreef het al: "Ik ga nu uitvoerig over Egypte vertellen, omdat het meer wonderen bevat dan welk land ook en de grootste kunstwerken te zien geeft, die de wereld kent". Al in de oudheid was men onder de indruk van Egypte. De bijna onmetelijke vruchtbaarheid van het land, de mysterieuze geschriften en riten, de wonderlijke tijdloze goden en grootse tempels. Egypte werkte eeuwenlang op de fantasie van niet-Egyptenaren. Romeinen sleepten met enorme obelisken en middeleeuwse monniken stonden oog in oog met sfinxen in hun kloostergang.

Na publicatie van de uitgebreide Egypte-beschrijvingen van Napoleon's wetenschappers (Description de l'Egypte) werd het faraonische Egypte een ware hausse. Overal kwam je imitatiefarao’s, obelisken, sfinxen, piramides en Cleopatra's tegen. De grote interesse voor het oude Egypte duurt tot op de
dag van vandaag.

Archeologe Annet van Wiechen geeft deze Egyptomanie-lezing op donderdagmiddag 7 februari in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (kosten € 20 excl. museumentree). Reserveren gewenst.

Kijk voor meer informatie op de website van OudWeb.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's