slavenschip Clotilda gevonden

Abaché en Kazoola. Zij behoorden tot de groep Afrikanen die aan boord van de Clotilda naar de Verenigde Staten werden gebracht.

Emma Langdon Roche, 1914. Via Wikimedia Commons [Public Domain]

Laatste slavenschip de Clotilda gevonden

Na een grondig onderzoek hebben onderzoekers in de staat Alabama (Verenigde Staten) het wrak van het slavenschip de Clotilda gevonden. Deze schoener wordt geacht de laatste Afrikaanse slaven naar de Verenigde Staten te hebben vervoerd. De kapitein stak het schip in 1860 in brand, om deze slavenreis te verdoezelen. Sindsdien was het wrak de Clotilda spoorloos verdwenen. Tot nu!

De zoektocht naar het wrak

Onderzoekers doorzochten honderden primaire bronnen en de gegevens van meer dat 2000 schepen uit de tijdsperiode van de Clotilda. Tijdens het onderzoek naar mogelijke locaties focusten zij zich op een speficiek stuk van de Mobile rivier dat nog nooit was gebaggerd. Onder andere door de inzet van duikers en de modernste opsporingsapparatuur ontdekten zij hier meerdere gezonken schepen. In registratiepapieren hadden de onderzoekers de details van de bouw van de Clotilda ontdekt, waaronder de precieze afmetingen. Zo sprong het wrak ‘Target 5’ eruit.

De bewijzen

Dit wrak kwam overeen met alles wat bekend was over de Clotilda. Zo had het wrak de juiste afmetingen en bestond ze ook uit de correcte materialen, zoals de frames van wit eikenhout. Ook was de romp bedekt met koper, net zoals bij de Clotilda. Dit werd gedaan om de schoener te beschermen tegen verrotting en golven. Een laatste voorbeeld is het ruim van het schip. Dit ruim, van origine bedoeld voor gewone lading en daardoor erg krap, komt overeen met wat er bekend is over de Clotilda. Er zijn geen naamplaten of beschreven vondsten opgedoken. Hierdoor zullen we nooit 100% zeker zijn van de identiteit van de gevonden schoener. Maar met het gevonden bewijs bestaat er echter wel voldoende zekerheid dat het hier daadwerkelijk om het wrak van de Clotilda gaat, aldus één van de onderzoekers.

Foutieve vondst

Januari 2018 was het schip ook al groot nieuws. Een journalist dacht het schip te hebben gevonden. Hoewel er in eerste instantie details leken te kloppen, bleek het schip na nader onderzoek te groot om de Clotilda te zijn. Dit vestigde echter wel de aandacht op het laatste slavenschip van de Verenigde Staten. Onderzoek naar het schip door de Alabama Historical Commission (AHC) en SEARCH Inc., een groep maritieme archeologen en duikers, werd verder ondersteund door het SWP (Het Slave Wrecks Project van het Smithsonian Nationaal Museum van Afrikaanse Amerikaanse Geschiedenis en Cultuur). Deze samenwerking leidde dus uiteindelijk tot de vondst van de daadwerkelijke Clotilda.

Bronnen: 

Afbeelding: 

  • Abaché en Kazoola. Zij behoorden tot de groep Afrikanen die aan boord van de Clotilda naar de Verenigde Staten werden gebracht. Emma Langdon Roche, 1914. Via Wikimedia Commons [Public Domain]
Meer lezen

Tijdvakken