Geen foto

Laatste rustplaats Herodes de Grote blijft een mysterie

Herodes de Grote De tombe die in 2007 door archeoloog Ehud Netzer werd aangewezen als de laatste rustplaats van koning Herodes I kan nooit de tombe zijn waar het lichaam van de koning ligt begraven. Volgens archeologen Josph Patrich en Benjamin Arubas is de tombe veel te sober en te klein voor een koning van Herodes’ formaat.

 

Vondst uit 2007

In 2007 kondigde archeoloog Ehud Netzer aan dat hij de tombe had gevonden waar koning Herodes de Grote begraven zou liggen. Herodes was een vazalkoning onder de Romeinen en bestuurde een deel van Palestina. Hij stond bekend als een genie maar ook als een gek. Herodes de Grote leefde van 74 tot 4 voor Christus en werd begraven in een tombe in zijn paleizencomplex genaamd Herodion op een berg net buiten Jeruzalem. De tombe waarvan Netzer beweerde dat het de laatste rustplaats van de koning was, is een tien bij tien meter groot gebouw. De constructie had een puntdak en bevatte drie kisten waarvan één het graf van Herodes zou zijn.

Historische beschrijving graf Herodes

De Joodse historicus Flavius Josephus heeft veel geschreven over het leven van Herodes de Grote en heeft ook zijn begrafenis beschreven. Volgens Josephus werd Herodes begraven op een gouden bed dat gedrapeerd was met weelderige stoffen. Bij de begrafenis was het hele leger aanwezig en er werd een enorme optocht voor hem gehouden.

Tombe niet van Herodes

Volgens de archeologen Joesph Patrich en Benjamin Arubas van de Universiteit van Jeruzalem kan de door Netze aangewezen tombe nooit het graf zijn van de koning. Volgens de archeologen is het gebouw te bescheiden en te klein voor een koning van zijn formaat. Er is maar plek voor 20 mensen en er is geen binnenplaats voor bezoekers om hun laatste eer te komen bewijzen aan de koning, dit was wel gebruikelijk in deze tijd. Ook heeft de constructie maar één piramide terwijl de Koninklijke graven van de Hasmoneans, de dynastie die voor Herodes regeerde, zeven piramides hadden. Het gebouw heeft een onlogische indeling en past niet bij de rest van het paleizencomplex. De kisten zijn gemaakt van kalksteen en rode steen in plaats van marmer of goud wat gebruikelijk was voor koningen. Volgens de archeologen zorgen deze punten ervoor dat de tombe onmogelijk het graf van Herodes kan zijn.

Raadsel

Van wie de tombe dan wel de laatste rustplaats vormt is niet duidelijk en waar de overblijfselen van Herodes de Grote zich dan wel bevinden, blijft een raadsel. Er moeten nog verdere opgravingen worden gedaan in de tombe, dit biedt misschien een nieuw perspectief.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's