Geen foto

Kruis uit 18e eeuw gevonden in Noord-Holland

Engels kruis uit 18e eeuw gevonden in Noord-HollandVlak voor kerst is er een kruis gevonden bij het dorpje Groote Keeten, niet ver bij de vindplaats van de beruchte Engelse soldaat vandaan. Twee medewerkers van het hoogheemraadschap kwamen het negentig centimeter hoge kruis tegen in een verstoven duin.

Het is nog niet duidelijk wat de betekenis van het kruis is, maar de eerste speculaties zijn dat het om een grafmonumentje gaat voor begraven Engelse of Hollandse soldaten, in verband met de Engelse invasie van 1799.

Op 27 augustus 1799 kwam een groot Engels leger aan in Groote Keeten. Dit leger kwam in conflict met Hollandse troepen. Archiefstukken tonen aan dat de plaatselijke bewoners rondom Groote Keeten na het conflict anderhalve gulden kregen voor elk lichaam dat zij begroeven. Deze lichamen worden zo nu en dan weer gevonden. Vorig jaar in de herfst werd bijvoorbeeld een gesneuvelde Engelse militair gevonden.

Of dit de achtergrond van het kruis is, is echter niet zeker. Het kan ook zijn geplaatst voor een schipbreukeling. Deze werden namelijk ook in de duinen begraven, nadat zij ontnomen waren van hun laarzen om de kosten van het begraven te dekken.

Het kruis is in goede staat, is mooi bewerkt en is op een ouderwetse wijze ineengezet. Het verblijft nu in het collectiedepot van het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard. Zowel de locatie als de achtergrond van het kruis wordt op het moment verder onderzocht.

Bron: Hol. Noorderkwartier via Nieuwsbank

Meer lezen

Tijdvakken

Landen