Geen foto

Kosten archeologisch onderzoek rijzen de pan uit

Zomaar een schop in het zand steken kan lang niet overal meer.Archeologisch onderzoek in Kortrijk dat wordt uitgevoerd naar aanleiding van de verkaveling van het terrein ‘Goed te Bouvekerke’ zal 262.000 euro gaan kosten. Dergelijke archeologische kosten zijn voor de bouwer, volgens het Verdrag van Malta uit 1992. De laatste tijd is dit een doorn in het oog voor veel steden en organisaties.

Ook Tiel, Tilburg, Geel en Waregem (onder andere) beklagen de hoge kosten van bodemonderzoek zodra er ergens gebouwd gaat worden. In Waregem kostte de vondst van een uit de jaren 1100 stammende hoeve ruim 40.000 euro voor de gemeente. In Tiel stelde een korfbalvereniging zijn vraagtekens bij de regeling. De vrijwilligersorganisatie wilde een nieuwe hal bouwen, maar moest daarvoor 40.000 euro extra betalen.

In Tilburg zorgde de regeling in 2010 zelfs voor een ruzie tussen de gemeente en de projectontwikkelaar, waardoor een opgraving werd stilgelegd. De kosten van de vondst van een nederzetting uit de achtste eeuw zouden daar neerkomen op 300.000 euro, waar de gemeente het niet mee eens was.

Archeologische vooronderzoeken zijn verplicht tijdens bouwwerkzaamheden, tot groot ongenoegen van gemeentes en organisaties. De kosten van bijvoorbeeld nieuwbouwwijken zijn dan namelijk indirect voor de bewoners. In Vlaanderen is al het idee geopperd dat een fonds opgericht moet worden om duur archeologisch onderzoek te helpen financieren.

Meer lezen
Tijdvakken