Het stenen gereedschap en de potscherf, opgegraven door konijnen.

Het stenen gereedschap en de potscherf, opgegraven door konijnen.

The Wildlife Trust of South & West Wales.

Konijnen graven prehistorisch gereedschap op

Op het Skockholm eiland, ruim 3 kilometer van de kust van Wales, hebben konijnen een zeldzame archeologische vondst opgegraven. Tijdens het graven van een hol, schopten de konijnen een platte rechthoekige steen en een potscherf hun nest uit. Twee oplettende natuurbeheerders, die momenteel in lockdown zitten op het eiland, zagen de voorwerpen het nest uitgeschopt worden en stuurden foto’s ervan op naar de Royal Commission, een lokale overheidsinstantie die archeologisch onderzoek verricht. Hier werden de voorwerpen herkend als prehistorisch gereedschap en een scherf van een urn uit de vroege bronstijd.

Archeoloog Toby Driver van de Royal Commission ontving de foto’s en contacteerde Dr. Andrew David, een expert op het gebied van prehistorisch stenen gereedschap. David herkende de steen gelijk als gereedschap die jager-verzamelaars tussen de 3.000 en 9.000 jaar geleden gebruikten om dierenhuiden mee te bewerkten. Deze huiden gebruikte de plaatselijke bevolking vervolgens voor de bekleding van hun boten. Ook werden dit soort stenen gebruikt om schelpdieren mee open te maken. In een persbericht onderstreept David het belang van deze ontdekking: “Hoewel vondsten van dit soort stenen wel vaker voorkomen op het vasteland van Wales, Cornwall, Schotland en Noord-Frankrijk, is dit de eerste keer dat zoiets gevonden is op het Skockholm eiland. Dit is het eerste echte bewijs van laat-mesolithische aanwezigheid van mensen op het eiland.”


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Eerste van zijn soort

De potscherf werd door de curator van prehistorische archeologie van het National Museum Wales Jody Deacon geïdentificeerd. Zij zag dat het een scherf van een urn uit de vroege bronstijd was, van een soort die tussen 2100 v.Chr. en 1750 v.Chr. veelal in het westen van Wales gebruikt werden tijdens begrafenisrituelen. Ook in dit geval is het de eerste keer dat een dergelijk vondst op het Skockholm eiland is aangetroffen.

Brons- en steentijd

Toby Driver: “We wisten aan de hand van luchtfotokartering en lazerscans vanuit de lucht al dat er op Skockholm overblijfselen zijn van prehistorische landbouwgronden en nederzettingen, maar deze zijn nooit van dichtbij onderzocht. Het lijkt erop dat we nu een grafheuvel uit de vroege bronstijd en een verzamelplek voor jager-verzamelaars uit de steentijd hebben gevonden. Het is duidelijk dat het eiland al millennia bewoond is.”

Bron: The Wildlife Trust of South & West Wales.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen