Kom kijken bij archeologisch onderzoek in Heerlen

09-05-2018 - Daan Couwenbergh

Opgravingen Raadhuisplein HeerlenHet onderzoek naar de archeologie van Heerlen is voorlopig nog niet klaar. Daarom worden er op 14, 15 en 16 mei proefsleuven gegraven op het Raadhuisplein in Heerlen. En het publiek mag komen kijken!

Proefsleuven op Raadhuisplein

De proefsleuven moeten uitwijzen of er Romeinse resten onder het Raadhuisplein te vinden zijn. Daarom wordt er drie dagen lang onderzoek gedaan onder het plein. Met het onderzoek moet er meer duidelijk worden over de Romeinse geschiedenis van Heerlen. In de jaren '30 van de vorige eeuw werden onder het plein al Romeinse muurresten gevonden. Uit vooronderzoek blijkt dat er sindsdien weinig veranderingen zijn geweest in de grond. Na de bouw van het Raadhuis van Heerlen in de jaren '40 is de grond onder het plein waarschijnlijk onaangeroerd gebleven.

Meer vondsten in Heerlen?

Dat zou betekenen dat er wellicht nog meer te vinden is, dan de muurresten die in de jaren '30 zijn gevonden. Tijdens het vooronderzoek zijn er namelijk aanwijzingen opgedoken die daarop wijzen. Genoeg reden dus om op onderzoek uit te gaan.

Open dag

Ook het publiek kan op bezoek komen. Op donderdagavond 17 mei kun je van 18.00 tot 20.00 uur een kijkje nemen bij de opgravingen. Ook op zaterdag 19 mei kan je van 10.00 tot 14.00 uur komen kijken. Wie tussendoor op de hoogte gehouden wil worden, kan de opgravingen volgen op sociale media.

Als er daadwerkelijk Romeinse resten onder het plein liggen, is het de bedoeling dat die zichtbaar worden teruggebracht in de omgeving. Nu al zijn de resten uit de jaren '30 zichtbaar in het straatbeeld.

Bron:

Gemeente Heerlen

Afbeelding:

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons