Geen foto

Knekelkist onthult begraafplaats Kajafas

Na onderzoek bleken de inscripties op de kist authentiek te zijn.Eeuwenoude, lijmstenen begraafkisten met menselijke overblijfselen - ook wel knekelkisten genoemd - worden over het algemeen vaak in Jeruzalem en het oude koninkrijk Juda door archeologen gevonden. Hoewel de inscripties op deze kisten vaak vervalst zijn om hun waarde te verhogen, zou een recente vondst authentiek zijn en bovendien het thuis van de Bijbelse hogepriester Kajafas onthullen.

Drie jaar geleden heeft de Israel Antiquities Authority een ossuarium met een zeldzame inscriptie in beslag genomen van smokkelaars. Om uitsluitsel te bieden omtrent de authenticiteit van de inscripties op de kist, keerden zij zich tot professor Yval Goren van de archeologie afdeling van de universiteit van Tel Aviv.

Goren komt nu tot de conclusie dat zowel de knekelkist als de inscripties echt zijn. Die laatste zouden het huis van de familie van het Bijbelse figuur en hogepriester Kajafas onthullen, de man waarvan gezegd wordt dat hij achter de achtervolging en kruisiging van Jezus zat. Gorens verslag is gepubliceerd in de Isreal Exploration Journal.

In 2003 kwam er in het nieuws dat er een knekelkist was gevonden waarop stond: “Jacobus, zoon van Jozef, broer van Jezus”. Dit werd wereldwijd bekend, maar al snel bleek dit een vervalsing te zijn. Met dit in het achterhoofd zei Goren dat het absoluut noodzakelijk was om vast te stellen dat het ossuarium van Kajafas echt was.

Goren gaf ook aan dat de inscripties op de recent gevonden kist ongewoon zijn. Normaal gesproken zijn knekelkisten ongemarkeerd of staat er enkel de naam van de overledene op. Op deze kist staat de naam binnen de context van drie generaties en een potentiële locatie van hun huis. De inscriptie is: “Miriam, dochter van Yeshua, zoon van Kajafas, priester van Maaziah van Beth Imri”.

Maaziah refereert aan een orde van hogepriesters, legt Goren uit. Er zijn geschriften waarin de clan en diens voortgang wordt uitgelegd nadat Kajafas Galilea was gevlucht, maar de referentie aan Beth Imri zou nieuwe inzichten bieden in een locatie van voor zijn migratie. Sommige onderzoekers beweren dat Beth Imri een andere priesterlijke orde zou zijn, maar Goren denkt dat het een geografische locatie is, waarschijnlijk die van het dorp waar Kajafas en zijn familie woonde.

Bron: physorg.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's