Geen foto

Klimaatverandering onthult archeologische voorwerpen

De vondst van een eeuwenoude jas wordt sensationeel genoemd.Deze zomer werd er in het Breheimen National Park in Noorwegen onder andere een goedbewaarde katoenen jas van een mannelijke jager uit 300 na Christus gevonden. De voorwerpen zijn aan het licht gekomen door het smelten van een gletsjer.

De jas is volgens archeologen het oudste kledingstuk ooit gevonden in Noorwegen. De klimaatveranderingen, waardoor het voornamelijk warmer is geworden, vallen voordelig uit voor archeologen, onderzoekers en musea. Steeds vaker vinden ze voorwerpen die dateren tot honderden jaren terug in het steen onder de smeltende gletsjers.

“Deze vondst is sensationeel, niet alleen voor Noorwegen, maar ook internationaal,”  aldus Marianne Vedeler, manager en textielexpert bij het Museum of Cultural History in Oslo. “Het aantal gevonden kledingstukken van een dergelijke leeftijd in heel Noord-Europa zijn te tellen op één hand.” De meeste voorwerpen die werden gevonden stammen uit de Romeinse Oudheid.

Er werden in totaal zeventien kledingstukken gevonden die stammen uit de Romeinse Oudheid. De jas is echter de eerste die gedateerd is. “De jas werd veel gedragen en heeft een aantal scheuren die opgelapt zijn.” Andere voorwerpen die in hetzelfde gebied opgegraven werden, zijn tassen, een houten schep, hoefijzers en pijlen.

Bron: The Norway Post

Meer lezen
Tijdvakken
Landen