Geen foto

Kleur van begrafenistrein Abraham Lincoln eindelijk ontdekt

Abraham Lincoln. Foto door Alexander GardnerHet is eindelijk bekend wat de oorspronkelijke kleur was van de begrafenistrein die de overleden Amerikaanse president Abraham Lincoln in 1865 door Amerika naar zijn laatste rustplaats vervoerde. Bij het maken van een replica van de begrafenistrein stuitte onderzoeker Wayne Wesolowski op een nog onbekend gegeven: wat was de kleur van de trein?

De route

Na de dood van president Abraham Lincoln op 14 april 1865 werd hij met een trein vervoerd van Washington naar zijn familie in Springfield, waar de begrafenis plaatsvond. Dit gaf voor de Amerikaanse burgers de gelegenheid om afscheid te nemen van de president. De begrafenistrein deed er ongeveer twee weken over om op 4 mei 1865 via New York, Detroit, Buffalo en Chicago in Springfield aan te komen. Het lichaam werd gebalsemd zodat het nog intact was bij aankomst.

De oorspronkelijke kleur

Er zijn geen kleurenfoto’s en tekeningen bewaard gebleven. In nieuwsberichten uit die tijd is geen eenduidige duidelijke vermelding te vinden over de kleur van de trein. “Sommige berichten beschrijven de trein als chocoladebruin, andere beweren dat het de kleur had van rode wijn. Maar door de verschillende kleurtinten in verf is het ondanks deze beschrijvingen nog steeds onduidelijk wat de precieze kleur van de trein was.” Aldus Wesolowski.

De trein is na de begrafenis in handen gekomen van privé-eigenaren. In 1911 is bijna de gehele trein verwoest in een brand. Voor Wesolowski kan het geluk niet meer op als bekend wordt dat een man in Minnesota in het bezit is van een stuk van het raam en van het hout van de buitenkant van de trein. Hierdoor kon op microscopische wijze onderzocht worden welke kleurpigmenten het houtgedeelte bevat.

De uitkomst kwam dicht in de buurt van de beschrijvingen in de nieuwsberichten die eerder al onderzocht waren. Nu is bekend dat de begrafenistrein een kastanjebruine kleur had.

Bron: Live Science

Meer lezen
Tijdvakken