Kipdorpsite in Antwerpen onderwerp van onderzoek

Kipdorpsite in Antwerpen bestaat uit een bastion met kazematten, poort en brug. Vanaf de 16e eeuw tot aan 1865 was de Kipdorpbrug en -poort de oostelijke toegangsweg tot Antwerpen. De brug en het bastion worden nu archeologisch in kaart gebracht.

Gebastioneerde omwalling

Antwerpen was de eerste stad in de Nederlanden die een volledig gebastioneerde omwalling had. Het bastion, een Italiaanse uitvinding,  zorgde ooit voor de verdediging van de Kipdorpspoort en – brug. Vanaf de 16e eeuw tot aan 1865 was de Kipdorpbrug en -poort de oostelijke toegangsweg tot Antwerpen. Iedereen die uit de Kempen kwam, ging via deze weg de stad binnen. 

Kanonnen en geschutsvloeren

De archeologen die onderzoek op de Kipdorpsite uitvoeren, hopen meer te weten te komen over de monumentale constructie, de afwerking en gebruikte bouwmaterialen. Twee van de drie geschutsvloeren, waar ooit de kanonnen opgesteld stonden, worden verwijderd om onderzoek te kunnen doen naar de 16e eeuwse bastionfase.

De archeologische resten zullen zichtbaar blijven in het Operaplein dat vernieuwd wordt.

www.antwerpen.be/

afbeelidng: Julien Grandgagnage-eigen werk [CC BY SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/), via commons.wikimedia.org/

Meer lezen
Landen