Kipdorpsite Antwerpen

De Kipdorpbrug en een deel van de stadsmuur tijdens de opgravingen in 2018

Paul Hermans, via Wikimedia Commons

Kipdorpsite in Antwerpen nu in 3D te bewonderen

De archeologische Kipdorpsite in Antwerpen is dankzij moderne technieken nu ook online te bewonderen. De site werd opgegraven in verband met de aanleg van een nieuwe tramlijn en zal na afronding van het project ook deels in het echt te bezoeken zijn.

De opgraving

In 2006 werden bij de afbraak van de IJzeren brug in Antwerpen de resten van de 16de-eeuwse Kipdorpbrug en het bastion zichtbaar. Toen er rond 2012 plannen werden gemaakt voor een nieuwe tramverbinding werd na vooronderzoek dan ook besloten de historische resten bij het project te betrekken. De opgraving van de Kipdorpsite begon in 2017, de site bestaat uit de Kipdorpbrug, het bastion en een deel van de stadsomwalling. In de grachtlaag rondom de brug zijn duizenden vondsten gedaan. Onder meer aardewerk, munten, munitie en gespen zijn gevonden.

Open voor bezoekers

Na de verbouwing van het Operaplein, waar de site zich bevindt, zal het grootste deel van de resten zichtbaar blijven voor bezoekers. De tram zal over de site rijden, terwijl een autotunnel onder de bogen van de Kipdorpbrug door zal lopen. Niet alles kon helaas bewaard blijven. Een deel van de bastion en delen van de pijlers van de brug moesten verdwijnen om plaats te maken voor de vernieuwingen.

3D-modellen

Ondanks het feit dat sommige delen van de site niet bewaard konden blijven, hebben onderzoekers toch een manier gevonden om de gehele site te behouden. Door middel van moderne technieken zijn er 3D-modellen van de Kipdorpsite gemaakt. Er werd gebruik gemaakt van twee technieken: 3D laser scanning en fotogrammetrie. Hierdoor zijn de historische vondsten online nog in hun volle glorie te bewonderen.

Plek in de geschiedenis van Antwerpen

De Kipdorpbrug speelde ook een rol in de Antwerpse geschiedenis. Zo werd in 1583, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, op en rondom de Kipdorpbrug de Franse Furie uitgevochten. Een Franse hertog verraadde zijn bondgenootschap met Willem van Oranje en probeerde Antwerpen via de Kipdorpbrug in te nemen. De inwoners van Antwerpen waren echter op de hoogte en de aanval mislukte. In 1585, na een beleg van meer dan een jaar, viel Antwerpen alsnog

Bronnen:

Afbeelding:

  • Antwerpen - 16e-eeuwse Kipdorpbrug en op de voorgrond de stadsmuur. Paul Hermans [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia Commons
Meer lezen