Kerk van Olaf de Heilige ontdekt in Noorwegen
Archeologen denken resten van een kerk terug te hebben gevonden die toebehoorde aan koning Olaf II Haraldsson, beter bekend als Olaf de Heilige. "Zo spannend als nu heb ik het als archeoloog nog nooit meegemaakt", zegt archeologe Anne Petersén over de ontdekking tegen de krant Adresseavisen.
De Noorse Klemenskerk
Resten van de kerk werden gevonden in een achtertuin in de Noorse stad Trondheim. De Clemenskerk of Klemenskerk, Noorse media schrijven de naam op verschillende wijze, is gebouwd rond 1015 na Christus.
Verhaal over Olaf de Heilige
Volgens een Noorse verhaal werd het lichaam van koning Olaf II Haraldsson na zijn dood in 1030 naar Trondheim gebracht. Hier werd hij begraven, maar een jaar later werd zijn graf geopend. Zijn haar en nagels zouden gegroeid zijn alsof hij nog leefde. De kist waar de koning in lag zou daarna 25 jaar op het altaar hebben gestaan. Tot vandaag is zijn lege graf nog niet gevonden. De kerk was in het begin alleen voor de koning, die de kerk zelf liet bouwen, en werd vanaf de twaalfde eeuw in gebruikgenomen als parochiekerk. Vandaag de dag loopt er een pelgrimswandelroute naar Trondheim, de Sint-Olafsroute.
Belangrijkste vondst van Trondheim
Archeologen spreken van de belangrijkste archeologische vondst in Trondheim in meer dan 100 jaar. Lange tijd was de kerk een mysterie voor archeologen. De Klemenskerk was de eerste kerk in Trondheim, dus de vondst van de kerk geeft ook veel informatie over het begin van het bestaan van de stad.
Bronnen
aftenposten.no hier lag Olaf de Heilige
vg.no Kerk Olaf de Heilige gevonden
adressa.no Olaf de Heilige
Afbeeldingen
commons.wikimedia.org Olaf de Heilige