Keizerlijke offerplaats ontdekt in China

In de Chinese provincie Shaanxi hebben archeologen over een langere periode opgravingen verricht verspreid over een 4.7 miljoen vierkante meter groot gebied. Belangrijkste vondst: een offerplaats die waarschijnlijk gebruikt werd door keizers van de Qin (221-206 v. Chr.) en Westelijke-Han (206 v. Chr.-24 n. Chr.) dynastieën.

Het onderzoek

De opgraving van de offerplaats was het laatste deel van een groter archeologisch onderzoek in China. In totaal zijn archeologen actief geweest op een enorm gebied van 4.7 miljoen vierkante meter. De opgraving naar de keizerlijke offerplaats werd gedaan op een gebied van 2000 vierkante meter. De opgravingen op dit 2000 vierkante meter grote gebied duurden van april tot en met november 2016.

De offerplaats van de keizers

De offerplaats ligt op zo’n 15 kilometer afstand van de Yongcheng ruïnes, wat waarschijnlijk de hoofdstad was van Qin China.  Bij de opgraving focusten de archeologen zich op een platform en een aantal kuilen waarin geofferd werd. Volgens archeoloog Tian Yaqi is het de eerste keer dat zo’n keizerlijke offerplaats gevonden is. De gevonden offerplaats komt precies overeen met een offerplaats die beschreven is in oude teksten, zo stelt Tian Yaqi.

Andere vondsten

Naast deze belangrijke vondst, werden ook allerlei andere voorwerpen opgegraven door de archeologen. Zij vonden meer dan 2.100 voorwerpen. Hieronder bevonden zich voorwerpen van jade, tegels, bronzen ornamenten, strijdwagens en de overblijfselen van paarden.  De gevonden voorwerpen zullen een bijdrage leveren aan de precieze datering van de offerplaats.

Bronnen

archaeology.org china imperial sacrifice

ecns.cn ancient state level

Afbeelding

wikimedia.org, John Hill, Landlord in chariot

Meer lezen

Tijdvakken

Landen