Geen foto

Katwijk mogelijk Romeinse havenplaats

Mogelijk Romeinse resten in de duinen bij KatwijkIn tegenstelling tot de gewone gang van zaken, waarbij bouwwerkzaamheden stilgelegd worden als er een archeologische vondst gedaan wordt, is men in Katwijk begonnen aan een preventief onderzoek. Omdat archeologen vermoeden dat daar nog historische resten in de grond liggen worden er proefopgravingen gedaan voordat er begonnen wordt met de aanleg van een parkeergarage.


Uit historische bronnen blijkt dat Katwijk aan Zee vroeger mogelijk een Romeinse havenplaats was met de naam Lugdunum. Archeologen vermoeden daarom in de duinen ten noorden van de Katwijkse boulevard Romeinse resten te zullen vinden. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de aanwezigheid van nog oudere sporen in de kustplaats. Mogelijk zijn er 8 meter onder het zand zelfs vindplaatsen uit de IJzertijd aanwezig.


Vervolgonderzoek
De proefboringen vinden plaats met een installatie die maar liefst 10 meter diep kan boren. Mochten er in de duinen van Katwijk inderdaad archeologische resten aanwezig zijn dan komt er mogelijk een uitgebreider vervolgonderzoek. Het hele project is een samenwerking tussen de gemeente Katwijk, de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Bron: VOL nieuws

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's