Geen foto

Kasteelresten Vredenburg nauwkeurig vastgelegd

Om het nieuwe Tivoli Vredenburg en het nieuwe Hoog Catharijne in Utrecht te realiseren, is een gedeelte van het centrum al tijden een bouwput. Men is op het moment bezig een parkeergarage te realiseren, aansluitend bij het nieuwe Tivoli. Het graafwerk bracht afgelopen voorjaar voorzichtig de resten van de zuidwesttoren van voormalig kasteel Vredenburg naar boven. Er is een bijzondere manier gevonden om deze toren te conserveren.

Zuidwesttoren

Verschillende delen van de zuidwesttoren – voorheen begraven onder het asfalt – werden door de bouw van de parkeergarage vrijgegraven. Het ingenieuze muurwerk toont een sluisgang, waarmee het waterpeil in de stadsbuitengracht op peil kon worden gehouden. De gemeente Utrecht is van plan de resten van deze toren terug te laten komen in de toekomstige Catharijnesingel. Voordat dit gerealiseerd kan worden, moeten de resten tijdelijk worden opgeslagen.

Gigapixel panoramafoto’s

De gemeente heeft besloten om de resten tot op de zandkorrel nauwkeurig vast te leggen met een gigapixel camera. Via deze link zijn de verschillende panoramafoto’s te bewonderen. De voornaamste reden voor deze foto’s, is dat de resten in verschillende delen gezaagd worden opgeslagen. De precieze foto’s zijn een onmisbare hulp bij de wederopbouw van deze 16e-eeuwse toren.

Bron: www.cu2030.nl

Meer lezen
Tijdvakken