Kanonnen gevonden bij Kasteel Heeswijk

Op Kasteel Heeswijk, gelegen in Heeswijk-Dinter, zijn vorige week twee kanonnen opgegraven. De vondst werd gedaan tijdens het werken in de moestuin van het kasteel. Vrijwilligers van de NL Doet actie waren daar aan het tuinieren. Volgens kasteeldirecteur Luc Eekhout was de tuin verwilderd en moest die nodig worden aangepakt.

Twee kanonnen Heeswijk

De kanonnen die in de grond zijn gevonden zijn ongeveer 2,5 meter lang en lager slechts twintig centimeter onder de grond. Tijdens het tuinieren stuitten de vrijwilligers op iets hards. Met een kraan zijn de kanonnen uiteindelijk uit de grond gehaald. Net als andere kanonnen bestaan die uit Heeswijk uit een schietbuis, een onderstel en richtmiddelen.

Restauratie en inspectie legermuseum

De kanonnen zouden eventueel bezit zijn van de vroegere adellijke familie van het kasteel, Van den Boogaerdes (1830-1964). Vaak werden kanonnen bewaard voor privécollecties. Vroeger werd vaak maar een paar keer met een kanon geschoten. Door de wrijving en hitte van een schot ontstaat er namelijk metaalmoeheid. Gezien de lengte van deze kanonnen waren ze bedoeld om lange afstanden te schieten. Zodra de kanonnen bewaard moesten blijven, werden ze vernageld. Een loden kogel werd in de loop geslagen en ook het lontgat werd onschadelijk gemaakt. Hierdoor konden ze veilig worden bewaard. Wellicht doordat de Heeswijk kanonnen niet meer gebruikt werden, zijn ze door de jaren heen in de tuin overgroeid met onkruid.  Een legermuseum zal de kanonnen eerst gaan schoonmaken en restaureren. Daar zal ook onderzocht worden hoe oud de kanonnen zijn. Daarna zullen de kanonnen op Kasteel Heeswijk te zien zijn.

Bronnen:

Omroepbrabant.nl: Twee kanonnen

d-tv.nl: kanonnen kasteel Heeswijk

Kasteelheeswijk.nl: oude kanonnen

Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: Kanon

Meer lezen