Schilderij waarop de gevangenneming van Zwartbaard wordt afgebeeld.

Kanon van schip Zwartbaard wordt geborgen

Een groep archeologen wil een kanon van het driehonderd jaar geleden gezonken vlaggenschip van Zwartbaard, de Queen Anne’s Revenge, gaan bergen. De onderzoekers hopen naast het kanon andere artefacten aan te treffen.

Het schip van Zwartbaard werd op 21 november 1996 gevonden in ondiep water aan de kust van Fort Macon State Park in North Carolina. Eerder dit jaar werd bevestigd dat het om de Queen Anne’s Revenge van Zwartbaard ging. Sindsdien zijn reeds 280.000 artefacten van het schip geborgen, waarvan twaalf andere kanonnen.

Het onderzoeksteam, geleid door de Department of Cultural Resources’ Underwater Archaeology Branch of North Carolina, wil op 26 oktober een volgend kanon uit het schip omhoog halen. Het kanon wordt omgeven door een samengroeiing van zand, zout en resten van onderwaterleven. Hierdoor zouden er andere artefacten bij het kanon mee omhooggebracht kunnen worden. Bij de eerder geborgen kanonnen zijn vondsten gedaan als kanonskogels en voorwerpen die bij het dagelijks leven op het schip gebruikt werden.

De hoofd conservator van het project Sarah Watkins-Kenney zegt er het volgende over: ‘Het proces van het ontrafelen van het samengroeisel rond het kanon is een zeer minutieus werk en kan tot vijf jaar in beslag gaan nemen. Het is zaak om voorzichtig de artefacten in het samengroeisel te ontdekken, in plaats van het samengroeisel te verwijderen om direct het kanon te onthullen. Bij een vorig kanon is een stuk touw ontdekt. Touw overleeft zelden zo’n lange periode, waardoor het een zeer waardevolle vondst is.’ 

Het omhoogbrengen van het kanon kan bekeken worden door het publiek en de pers. Het bergen zal om 12.30 uur op 26 oktober van start gaan en zal plaatsvinden voor het N.C. Maritiem Museum in Beaufort.

(Bron: www.popular-archaeology.com) 

Meer lezen

Tijdvakken