geld

Jarige BankGiro Loterij steunt cultureel erfgoed

geldDeelnemers van de BankGiro Loterij maken niet alleen kans op prijzen: de helft van hun inleg is bestemd voor steun aan cultureel erfgoed. In 2010 bedroeg die inleg 119.602.075,- euro. Daarom verdeelde de loterij vorige week bijna 60 miljoen euro euro onder 57 culturele instellingen. Zij ontvingen hun bijdrage tijdens het Goed Geld Gala in Singer Laren.

Een groot deel van het bedrag gaat naar tientallen musea in Nederland. Zo krijgt het Noordbrabants Museum in Den Bosch vijf jaar lang jaarlijks 500.000,- euro voor herinrichting van het museum en een tentoonstelling rond de manifestatie Jheronimus Bosch 500. De Museum Plus Bus krijgt drie jaar lang 500.000,- euro en kan daarmee weer tienduizenden senioren een dagje museum bezorgen.

Maar ook kastelen en molens
Ook voor kastelen is er geld beschikbaar. Voor Slot Loevestein is dat 750.000,- euro. Het Muiderslot krijgt 400.000,- euro voor de bouw van het Waterschild, een tentoonstellings- en ontvangstruimte. En Burcht Wedde in Groningen mocht 600.000,- euro in ontvangst nemen voor restauratie van het interieur en de buitenterreinen. Vereniging De Hollandsche Molen ontvangt, naast de reguliere jaarlijkse bijdrage, een extra bijdrage van 1 miljoen euro voor de landelijke Molendagen.

Bron: Bankgiroloterij.nl
Foto: www.dubbelklikdesign.nl

Meer lezen

Landen