Geen foto

Jagers vinden 40.000 jaar oude mammoet in Siberië

Jagers hebben de restanten van een goed geconserveerde mammoet gevonden in SiberIn het eeuwige ijs van Siberië hebben jagers een bijzondere vondst gedaan. Zij vonden een 40.000 jaar oude, goed geconserveerde mammoet. De mammoet is overgedragen aan de wetenschap.

De jagers stuitten op de resten van de mammoet in een grot aan de kust van de Noordelijke IJszee. De grot bevindt zich ongeveer vijfduizend kilometer ten noordoosten van Moskou, in de deelrepubliek Jakoetië. De mammoet kreeg de naam Jukka mee, naar analogie van de vindplaats.

Door de opwarming van de aarde en de smeltende permafrost zijn de afgelopen jaren in Siberië steeds meer mammoetvondsten gedaan. Een mammoet die zo intact is gebleven als die in Jakoetië, is echter nog niet eerder gevonden. Niet alleen de huid en beenderen, maar ook de spieren en enkele inwendige organen zijn door de permafrost geconserveerd gebleven. “Het gaat om een jong dier, een dergelijke vondst is nooit eerder gedaan”, zegt Gennadi Bojeskorov van de Russische Academie voor Wetenschap.

“De Russische jagers hadden het dier uit de Oertijd al in augustus ontdekt”, zegt Bojeskorov. “Ze wisten direct dat het om een mammoet ging. Ze brachten de mammoet naar het dorp en bewaarden hem in een schuur waar ze vlees en vis bewaren.” De wetenschappers schatten de leeftijd van Jukka op tien jaar. De jonge mammoet zou 200 tot 250 kg gewogen hebben en was ongeveer twee meter lang. “Een gedetailleerd onderzoek zal beginnen in februari 2012,” aldus Bojeskorov.

(Bron: www.demorgen.be)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen