De hulp van miljardair Diego Della Valle is ingeschakeld voor het Colosseum.

Italië keert zich tot schoenmakermiljardair voor Colosseum renovaties

De hulp van miljardair Diego Della Valle is ingeschakeld voor het Colosseum. Het Colosseum is de laatste jaren in verval geraakt. Er zijn scheuren in de muur, er vallen stukken van het gebouw en onlangs werd bovendien ontdekt dat de zuidelijke helft lager ligt dan het noordelijke deel. De Italiaanse overheid heeft het niet breed en keert zich daarom tot Diego Della Valle, de eigenaar van het bekende schoenmakerbedrijf Tod’s.

De renovatiewerkzaamheden voor het Colosseum in Rome gaan deze december van start met een budget van $30 miljoen. Dit geld is echter niet afkomstig van de Italiaanse overheid, die vanwege de eurocrisis, flinke schulden en een stagnerende economie geen cent kan missen. Tod’s eigenaar Diego Della Valle, een bekend miljardair, droeg daarom vrijwillig de $30 miljoen bij.

Veel Italiaanse inwoners vrezen dat de miljardair het historische monument wil commercialiseren, door bijvoorbeeld billboards op het Colosseum te hangen. Della Valle heeft echter laten weten dat hij alleen maar wil helpen om het culturele erfgoed van Italië te beschermen. In een officiële statement heeft de Italiaanse overheid bovendien laten weten dat er geen sprake zal zijn van reclame bij het monument.

“We doen dit voor iedereen die in onze groep werkt,” aldus Della Valle. “Zij mogen van een bedrijf als het onze, dat het gelukkig erg goed doet, verwachten dat we een sociale verantwoordelijkheid nemen”. De miljardair spoort tevens andere Italiaanse bedrijven aan om soortgelijke projecten op te zetten voor andere historische sites.

Toren van Pisa

Het nieuws kwam enkele dagen nadat bekend werd dat het Colosseum naar één kant lijkt te kantelen, een soort “scheve toren van Pisa effect”. Volgens de directeur van het Colosseum, Rossella Rea, zou dit al geruime tijd het geval zijn vanwege aardbevingen. Volgens haar is het niks om zorgen over te maken. “Het monument is erg stabiel, anders hadden we wel andere voorzorgsmaatregelen getroffen,” aldus Rea.

De restauratiewerkzaamheden die vermoedelijk deze december van start gaan, zullen zo’n drie jaar in beslag nemen. Daarmee wordt het monument schoongemaakt en de buitenmuren worden hersteld. Ook worden de kelderruimtes van het monument gerestaureerd zodat deze ergens in 2015 opengesteld kunnen worden voor het publiek. Het monument blijft tijdens deze werkzaamheden open voor bezoek.

Lees op IsGeschiedenis.nl een uitgebreid artikel over de bouw van het Colosseum.

Bron: Public Radio International

Meer lezen

Tijdvakken

Landen