Geen foto

Oproep voor restauratie voor leunend Colosseum

De zuidelijke kant van het Colosseum blijkt lager te zijn dan de noordelijke. Volgens de autoriteiten van Rome is het Colosseum dringend toe aan een restauratie nu bekend is geworden dat de zuidelijke kant van het monument ruim veertig centimeter lager ligt dan de noordelijke kant.

“De betonnen fundering waar het Colosseum op staat is een soort 12 meter dikke ovale donut. Het kan zijn dat daar een scheur in zit,” aldus ingenieur Giorgio Monti van de La Sapienza University in Rome. Die scheur zou de oorzaak kunnen zijn van het feit dat het tweeduizend jaar oude monument niet meer horizontaal gebalanceerd is.

Rossella Rea, de beheerder van het Colosseum, vreest dat het monument veel restauratiewerkzaamheden nodig gaat hebben. Derhalve heeft ze experts van de Sapienza universiteit en van het Institute of Environmental Geology and Geoengineering gevraagd in het komende jaar een wetenschappelijk onderzoek uit te zetten naar het probleem.

Een scheur in de ondergrond kan veroorzaakt zijn door het drukke verkeer dat dagelijks rond het monument rijdt. De straten rond het Colosseum vormen namelijk één van de drukste kruisingen in heel Rome. De vibraties afkomstig van het verkeer en de nabijgelegen ondergrondse metro zouden een desastreus effect hebben gehad op het monument uit de oudheid. Sinds het nieuws bekend is geworden, gaat er een petitie rond onder de bevolking van Rome om een groot wandelgebied om het Colosseum heen te laten bouwen.

Colosseum

De bouw van het Colosseum begon in het jaar 72 onder de heerschappij van Vespasianus. Het enorme amfitheater werd in het jaar 80 geopend door zijn zoon Titus, waarmee een festival van honderd dagen werd ingeluid. In de eeuwen erna hebben talloze gladiatorengevechten plaatsgevonden in het amfitheater, tot keizer Honorius in 404 de gladiatorengevechten verbood. Daarna is het gebouw in verval geraakt.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's