Hades en Persephone (ca 440 v.Chr.)

Inspiratie Griekse onderwereld Hades gevonden

Hades en Persephone (ca 440 v.Chr.)Nieuw archeologisch onderzoek in de Alepotrypa grot in het zuiden van Griekenland heeft opmerkelijke vondsten opgeleverd. Naast een groot meer en een dorpje uit de steentijd blijkt de holte ook de locatie van een zeer grote begraafplaats. Archeologen vermoeden dat deze plek de inspiratie vormde voor de Griekse onderwereld Hades.

Volgens de Griekse mythologie was Hades, ofwel het Schimmenrijk, de plek waar alle stervelingen heengingen na hun dood. Deze onderwereld, het domein van de gelijknamige god Hades, was onderverdeeld in verschillende rijken, waaronder de Elysese velden voor de gelukzaligen en Tartaros voor de slechten. Om in Hades te komen moest men eerst de rivier de Styx oversteken met behulp van de veerboot van Charon.

Archeologen geloven dat de Griekse onderwereld Hades mogelijk afgeleid is van de Alepotrypa grot in het zuiden van de Peloponnesos. Deze holte bevat onder andere een dorpje uit de steentijd, een groot meer en een crematiekamer ten grote van een amfitheater. George Papathanassopoulos, de Griekse archeoloog die in de jaren ’70 als eerste opgravingen verrichtte in de grot, vermoedde dat dit “donkere en mistige huis voor de doden” de inspiratie vormde waarop de oude Grieken hun notie van de onderwereld baseerden.

Onderzoek

De Alepotrypa grot werd al ontdekt in 1958, maar deed eerst decennialang dienst als een toeristische attractie. Pas sinds een paar jaar is er ook aandacht voor de archeologische waarde van deze wereldlijke onderwereld. Inmiddels hebben archeologen al meer dan 160 lichamen ontdekt in de grot, waarvan de meeste tussen 5.000 en 3.200 voor Christus om het leven kwamen.

“Ze leefden waarschijnlijk in een groot dorp buiten de grot”, aldus Mike Galaty van het Millsaps college in Jackson, Missouri. “We weten niet precies wat ze deden in de grot, maar vermoedelijk hielden ze er verscheidene rituelen, waaronder het offeren van dieren en het kapot gooien van aardewerk. Het zal hier vroeger waarschijnlijk best smerig zijn geweest.”

Bron: USA Today

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's