Innovatieve Romeinen waren onhygiënisch

De Romeinen waren vrij innovatief op het gebied van infrastructuur, schrift en kalenders. Ondanks de aanleg van slimme rioolsystemen en afwateringsgoten waren de Romeinen niet zo schoon en hygiënisch als werd aangenomen.

De Romeinen brachten ingenieuze systemen zoals het riool, toiletten, aquaducten en openbare badhuizen naar de veroverde gebieden De algehele verwachting is dan ook dat de hygiëne zou verbeteren.

Wormen en parasieten

De archeoloog Piers Mitchell heeft ontdekt dat de Romeinen door hun buizensystemen juist de zweepworm, de rondworm en de darmparasiet Entamoeba Histolytica meebrachten naar verschillende gebieden. Velen leden daarom aan dysenterie. Het gebruik van ongekookte vissaus verklaart de aanwezigheid van de lintworm.

Humoralisme

De Romeinen wisten wel van het bestaan van de darmworm af. Hun geneeskunde was destijds gebaseerd op het humoralisme. Humoralisme was gebaseerd op de vier humoren: bloed slijm, zwarte gal en gele gal. De geneeskundige theorie werd in de oudheid al door Hippocrates beschreven en later door de Romeinse Galenus van Pergamon overgenomen. Een onstabiele balans van de vier humoren kon er al voor zorgen dat iemand ziek werd door een worm of parasiet.

Bronnen

P.D. Mitchell - Human parasites in the Roman World: health consequences of conquering an empire  

www.popsci.com

Steven Weinberg – De wereld verklaard: de ontdekking van de moderne wetenschap

en.wikipedia.org/wiki/Humorism

Afbeelding

Wikimedia

Meer lezen

Tijdvakken

Thema's