Geen foto

Inheemse volkeren op Vaticaanse fresco ontdekt

Paus Alexander VI op De VerrijzenisNa het restaureren van de fresco De Verrijzenis werd een bijzondere vondst gedaan. Boven de open kist die te zien is op de fresco is een kleine afbeelding gevonden van dansende, naakte mannen met veren op hun hoofd. De schildering is eigendom van het Vaticaan en beeldt de herrijzenis van Jezus uit.

De fresco werd gerestaureerd door Maria Pustka. De afbeelding was eerder nooit opgemerkt door de viezigheid en beschadigingen op de fresco. Boven de open kist en naast het hoofd van Jezus op de fresco zijn kleine, naakte mannen met veren te zien. Het lijkt alsof ze dansen.

De fresco is gemaakt in het jaar 1494 door Pinturicchio. Dit is twee jaar nadat Christopher Columbus Amerika had ontdekt. De beschrijving die Columbus later gaf van de inheemse volkeren, komt overeen met de mannen die te zien zijn op de fresco. Hoogstwaarschijnlijk is dit de eerste afbeelding die gemaakt is van de eerste volkeren van Amerika.

Paus Alexander VI

Al vijfhonderd jaar hangt De Verrijzenis aan de muur van de Borgia appartementen in het Vaticaan. Veel restauratie heeft het eerder niet gehad. De Borgia appartementen zijn niet veel meer gebruikt na het jaar 1502. Hiervoor was het de kamer van paus Alexander VI, die tevens staat afgebeeld op De Verrijzenis. Hij is de man die aan de linkerkant knielend op de grond zit.
 
Bron: Telegraph

Meer lezen
Tijdvakken
Landen