Geen foto

In Rusland viste men 7.500 jaar geleden al

In de buurt van Moskou hebben archeologen 7.500 jaar oude visfuiken en netten gevonden. Het is een van de oudste vondsten van viswerktuigen in Europa en biedt inzicht in de technische ontwikkeling van prehistorische volkeren. Een internationaal team van archeologen onder leiding van het Spaanse onderzoeksinstituut CSIC voerde het onderzoek uit op een stuk grond bij een Russische rivier.


Het onderzoek had als doel te zorgen voor een beter begrip van de rol van vissen in Europese nederzettingen ten tijde van het Holoceen. Onderzoeker Ignacio Clemente beweert dat de notie dat prehistorische mensen in deze omgeving gebruik maakten van tijdelijke nederzettingen niet klopt. De opgravingen tonen aan dat er een groep mensen leefde vlakbij het plaatsje Dubna, en dat ze het hele jaar door op dezelfde plek vertoefden.

Toenmalige bewoners van het gebied, bekend als Zamostje 2, jaagden in de zomer en winter, verzamelden vruchten in het najaar en visten tijdens de lente.“We denken dat het vissen een vitale rol speelde in de economie van deze gemeenschappen,” aldus Clemente. “Het is namelijk een veelzijdig product, makkelijk om te bewaren, te drogen of te roken.”

Het project leverde ook materiaal op in de vorm van lepels, borden, gereedschap en jachtwapens, allemaal vervaardigd van bot. Ook vonden de archeologen hout, vuursteen en andere steensoorten. De visfuiken zijn vrij groot, van hout gefabriceerd en zijn goed bewaard gebleven. Zelfs het touw, gemaakt van plantenvezels, was nog deels intact. Het vismateriaal bleek bovendien uitbundig: de archeologen vonden naast de vishaken nog drijvers, messen voor het schoonmaken van vissen, harpoenen en gewichten.

Bijzonder is ook de hoeveelheid organisch materiaal dat bij Zamostje 2 gevonden is. Opgravingen brachten  bladeren, fossiele uitwerpselen, visoverblijfselen en botten naar boven. De ichytologie, de studie die zich bezighoudt met vissen, wordt ook verrijkt door de vondst. De vissen kunnen een beeld geven van het prehistorische eiwitpercentage van de vis, wat voor vis er gevangen werd en welke visseizoenen er in het Holoceen bestonden.

Bron: Nu.nl

Meer lezen
Tijdvakken
Landen