IJsselkogge voor conservering aangekomen in Lelystad

Woensdag 10 februari 2016 was de dag waarop de IJsselkogge het beschermende water verliet. Een week later werd het 15de-eeuwse Koggeschip verplaatst naar het Lelystad. In de komende tijd wordt gekeken of de IJsselkogge gedroogd kan worden. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zal samen met Rijkswaterstaat hierover een besluit nemen. De conservering zal vervolgens drie jaar in beslag nemen.

Kanonschoten

Het eeuwenoude schip werd succesvol gelicht en overgebracht naar het tijdelijke conservatiestation op Batavialand in Lelystad. Met kanonschoten werd de IJsselkogge welkom geheten in Flevoland door burgemeesters Koelewijn van Kampen en Horselenberg van Lelystad.
Afgelopen weekend was de kogge te zien. Vanaf 1 april zullen er een aantal bezichtigingsmogelijkheden komen.

Gespecialiseerde samenwerking

De berging van de IJsselkogge werd mogelijk door samenwerking van duiktechnici, archeologen en bergingsspecialisten, samen Combinatie Isalacogghe. Stichting Batavialand neemt het conserveringsonderzoek en de conservering voor hun rekening. Stichting Batavialand is een samenwerking van Bataviawef, Nieuw Land Erfgoedcentrum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

cultureelerfgoed.nl/
archeologieinnederland.nl/

Meer lezen

Landen