Geen foto

Ierse bezuinigingen: goed geconserveerd Middeleeuws visvangsysteem gaat verloren

Ierse vlagWeinig landen werden zo hard getroffen door de financiële crisis als Ierland. De Ierse regering reageerde op aandringen van de EU en het IMF met drastische bezuinigingen. Een van de gevolgen van die bezuinigingen is dat de resten van een goed geconserveerd Middeleeuwse visvangsysteem in de golven zullen verdwijnen voordat archeologen ze goed kunnen onderzoeken. 

De resten liggen begraven onder de modder van het waddengebied voor de kust van County Clare, anderhalve kilometer van het vasteland verwijderd, en zijn alleen toegankelijk gedurende een paar weken in de zomer, als het tij op zijn laagst is. Zelfs dan hebben de archeologen van de Nationale Universiteit van Ierland die de resten onderzoeken maar een uur of drie per dag voor het verzamelen van gegevens en het nemen van monsters. Door bezuinigingen op het erfgoedbudget zullen ze hun werk niet kunnen voltooien.

In het gebied zijn meerdere fuikachtige constructies gevonden, die bestaan uit twee taps toelopende rijen, met vlechtwerk aan elkaar verbonden palen. Het is ontworpen om vissen bij eb de hogere gedeelten van het wad op te leiden, waar ze eenvoudig gevangen konden worden. Dergelijke constructies werden veel gebruikt in de Middeleeuwen. Die voor de kust van County Clare was waarschijnlijk eigendom van de Augustijner abij van Canon Island.

Bron: Physorg.com 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen