Icoon Rome blijkt jonger dan stad zelf
Het icoon voor het ontstaan van Rome, een bronzen beeld van een wolvin met twee menselijke zuigelingen, blijkt 1.700 jaar jonger dan de stad zelf. Dat werd afgelopen zaterdag officieel bekend gemaakt in het Capitoline Museum, waar een zaal is gewijd aan het legendarische beeld.
Het is al langer bekend dat de twee zuigelingen in de Renaissance zijn toegevoegd, ter verduidelijking van de legende achter Rome´s stichting. Toch werd er niet getwijfeld aan de ouderdom van het beeld ‘Lupa Capitolina’, tot de restauratie in 1997. Toen ontdekte restorator Anna Maria Carruba dat de wolvin als geheel was gegoten in één mal, een typische methode voor de middeleeuwen. Voor die tijd werd er gebruik gemaakt van verschillende mallen, waarna de stukken aan elkaar werden gelast met brons. Na veel discussie is uiteindelijk besloten nieuwe testen uit te voeren om de ouderdom te bepalen.
Het verhaal achter het beeld is dat de wolvin Romulus, de legendarische stichter van Rome, en zijn tweelingbroer Remus opvoedde in een grot nadat zij in een mand op de rivier de Tiber waren achtergelaten. Het sculptuur werd in 1471 door paus Sixtus IV gedoneerd aan het museum. De Capitolijnse wolvin werd gezien als het oorspronkelijke symbool van Rome, met dezelfde allure als het Colosseum, de Sint-Pietersbasiliek en de Trevi Fontein. Het beeld werd zelfs gebruikt op de poster van de Olympische Spelen in Rome in 1960 en is een van de populairste souvenirs in Rome.
Voorheen werd gedacht dat de sculptuur was gemaakt door een Etruskische smid in de 5e eeuw voor Christus of een meesterwerk was van de Etruskische beeldhouwer Vulca of Veii, die leefde in de 6e eeuw voor Christus. “De nieuwe datering ligt tussen 1021 en 1153,” aldus Lucio Calcagnile, de uitvoerder van de radiokoolstofdatering aan de Universiteit van Salento’s Centrum voor Dateren en Diagnostiek. Er zijn echter berichten uit de oudheid bekend waarin het beeld wordt genoemd. “Een nieuwe theorie is dat het een middeleeuwse kopie is van een origineel Etruskisch werk,” aldus Umberto Broccoli, Rome’s hoofdopzichter voor cultuur.
Bron: Discovery News