Huis Doorn blijft bestaan als plaats van herinnering
Na het doorvoeren van diverse aanpassingen is Huis Doorn vanaf 19 mei 2013 weer definitief open voor publiek. Gedacht werd dat Huis Doorn zijn deuren moest sluiten als gevolg van de korting die op januari 2013 doorgevoerd werd op het subsidiebudget.
Duitse keizer Wilhelm II
Huis Doorn was de woonplaats van de laatste Duitse keizer Wilhelm II (1859 – 1941). Na een Duitse nederlaag in de eerste wereldoorlog deed Wilhelm II afstand van zijn troon en vluchtte naar Nederland. In het jaar 1919 koopt hij Huis Doorn en woont hier tot zijn dood in 1941.
Door zijn aanpassingen aan het park en het huis en zijn voorliefde voor binnenhuisarchitectuur, die nog intact en compleet is, is zijn Duitse smaak duidelijk te merken bij het bezichtigen van Huis Doorn.
Aanpassingen om de toekomst te behouden
Op 1 januari 2013 voerde de Rijksoverheid een korting door op het subsidiebudget, waardoor de toekomst van Huis Doorn onzeker werd. Om zeker te zijn van een toekomstige functie van Huis Doorn, werden er diverse veranderingen in onder andere de bedrijfsvoering doorgevoerd.
Ten eerste worden de vaste werknemers vervangen door vrijwilligers. Hierdoor komt veel geld vrij dat gebruikt kan worden in het behouden van het museum.
Ten tweede krijgt Huis Doorn een nieuwe functie als plaats van herinnering aan de eerste wereldoorlog. Hiermee hopen ze het bezoekersaantal te verhogen om extra inkomsten te krijgen.
Financiële steun
De functie plaats van herinnering moet een platform gaan bieden voor discussie over Europese waarden die uit de eerste wereldoorlog zijn voortgekomen, zoals tolerantie, vrijheid, democratie en mensenrechten. Ook worden er exposities en lesbrieven ontwikkeld en samengesteld voor scholen en andere instellingen. In ruil hiervoor biedt Minister OC&W financiële steun aan het project.
Huis Doorn gaat een samenwerkingsverband aan met Paleis het Loo. Zij zullen hulp bieden bij exposities en marketingactiviteiten en krijgen in ruil hiervoor toestemming om collectiestukken uit Huis Doorn te gebruiken bij een expositie over Wilhelm II.
Er komt ook eenmalig financiële steun van de Duitse ambassade. Dit komt voornamelijk door de nieuwe expositieruimte die gewijd wordt aan de betekenis die de eerste wereldoorlog heeft gehad voor het huidige Europa.
Conferentie
Op 21 september 2013 is in Doorn de start van het project met een internationale conferentie waarbij historici en minister Bourgeois (viceminister-president van de Vlaamse regering) informatie geven over de impact van de eerste wereldoorlog.
Bron: Persberichten Huis Doorn