Fossiel van mosasaurus, beeld door Ghedoghedo

Huidskleur van miljoenen jaren oude zeereptielen ontdekt

Fossiel van mosasaurus, beeld door GhedoghedoWetenschappers hebben voor de eerste keer kunnen achterhalen wat de huidskleur was van een aantal prehistorische zeereptielen. Dit is ontdekt aan de hand van pigment in stukjes gefossileerde huid. De resultaten van dit onderzoek kunnen meer inzicht bieden in de leefwijze en leefomgeving van de reptielen.

Huidskleur zeereptielen

De onderzoekers hebben ontdekt dat de mosasaurus, een grote zeehagedis van rond de vijftien meter lang die 85 miljoen jaar geleden leefde, een donkere rug en een lichtergekleurde buik had. Ook een 55 miljoen jaar oude leerschildpad had waarschijnlijk een donkere rug en een lichte buik. De ichtyosaurus, een kleinere hagedis die 190 miljoen jaar geleden leefde, was waarschijnlijk helemaal donker gekleurd.

Pigment gevonden in huid

Het pigment dat bewaard is gebleven in stukjes gefossileerde huid, werd in eerste instantie aangezien als een bacterie die zich had genesteld in de resten van de reptielen. Nu blijkt dat het pigment is, kunnen onderzoekers een duidelijker beeld krijgen van de leefomgeving van de dieren. Meestal is de huidskleur daarop aangepast.

Ichtyosuarus

De ichtyosaurus was helemaal donker gekleurd, wat erop kan duiden dat de reptielen in de diepste delen van de oceaan leefden, waar een donkere huid de beste camouflage was.

Bron

- Nature.com

- Sciencedaily.com 

Meer lezen