Enkele van de gevonden sarcofagen

Enkele van de gevonden sarcofagen

Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden

Honderden sarcofagen en beeldjes ontdekt in Egyptische Sakkara

In de bekende archeologische vindplaats Sakkara in Egypte, vlak bij de hoofdstad Caïro, hebben archeologen honderden bijzondere artefacten ontdekt. Zo vonden ze onder andere 150 kleine bronzen beeldjes en 250 sarcofagen met goed bewaard gebleven mummies, afkomstig uit de Late Periode van het oude Egypte (525-332 v.Chr.). De sarcofagen bevatten bovendien een schat aan grafgiften, waaronder mogelijk een papyrus van het Egyptische Dodenboek.

Gekleurde sarcofagen

Tijdens de jaarlijkse opgravingen in de Oudegyptische necropolis Sakkara vonden archeologen afgelopen week verschillende grafputten van ca. 2.500 jaar oud, afkomstig uit de Late Periode van het oude Egypte. Hierin lagen ongeveer 250 gekleurde, houten sarcofagen die mummies bevatten. Het lijkt erop dat de sarcofagen geen last hebben gehad van grafrovers, waardoor ze nog steeds het grootste deel van hun grafgiften bevatten. Dit konden de archeologen zien bij een deel van de al geopende sarcofagen. Eén van de meest bijzondere vondsten, was een intacte en verzegelde papyrus die waarschijnlijk ongeveer negen meter lang is. ‘Deze lag in één van de houten sarcofagen’, zo vertelt Mostafa Waziri, secretaris-generaal van de Egyptische Hoge Raad van Oudheden die de opgravingen leidt. De papyrus moet nog onderzocht worden door het Egyptische Museum in Caïro, maar Waziri denkt dat deze delen van het Dodenboek en Boek der Poorten bevatten.

Archeologen maken de sarcofagen schoon

Archeologen maken de sarcofagen schoon

Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden.

Wat is het Dodenboek?

Deze boeken zijn Oudegyptische begrafenisteksten, die vaak op papyrus werden geschreven dat tussen de windselen van mummies werd gelegd. Ook zijn er hoofdstukken gevonden als inscripties op de muren van tombes. Het Boek der Poorten gaat over de reis die de ziel van een overleden persoon moet afleggen om de ‘volgende wereld’ te bereiken. Hierbij moet de overledene volgens de Oudegyptische mythologie twaalf poorten passeren en de bijbehorende godinnen herkennen en erkennen, om niet te verdwijnen in een zee van vuur. Het Dodenboek was een reeks spreuken die de overledene konden helpen om het eeuwige leven in het hiernamaals te verkrijgen. Deze spreuken zijn onder meer teruggevonden op papyri en als inscripties op muren en sarcofagen. Centraal in deze teksten en spreuken stond het Dodenoordeel, waarbij onder andere het hart van de overledene werd gewogen.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Een fragment van het Dodenboek van Hunefer waar links het hart wordt gewogen

Een fragment van het Dodenboek van Hunefer waar links het hart wordt gewogen

Hunefer, Public domain, via Wikimedia Commons.

Bronzen beelden

Naast de honderden geschilderde sarcofagen vonden de archeologen ook ongeveer 150 bronzen beeldjes. Deze stellen verschillende Egyptische goden en godinnen voor, zoals Anubis, Osiris, Isis, Hathor en Bastet. Ook werden er instrumenten gevonden die volgens de archeologen werden gebruikt bij religieuze rituelen, die ook in de Late Periode werden uitgevoerd. De gevonden instrumenten stammen waarschijnlijk uit ongeveer 500 v.Chr. Zo werd er onder andere een sistrum gevonden, een muziekinstrument dat werd gebruikt tijdens dansen en ceremonies ter ere van Hathor.

Eén van de bronzen beelden was volgens de archeologen een beeltenis van de Egyptische architect Imhotep. Deze invloedrijke architect ontwierp de beroemde trappenpiramide van farao Djoser (regeerde van 2720 tot 2700 v.Chr.) die ook in Sakkara te vinden is. De piramide wordt gezien als één van de oudste nog intacte bouwwerken ter wereld, en Imhotep wordt gezien als de architect die een revolutie teweegbracht op het gebied van bouwkunst in het oude Egypte. Het grootste doel van de archeologen in Sakkara is dan ook om de tombe van Imhotep te vinden, aldus Waziri.

De archeologen vonden ook twee houten beelden van de godinnen Isis en Nephthys

De archeologen vonden ook twee houten beelden van de godinnen Isis en Nephthys

Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden.

Sakkara

De ontdekkingen werden gedaan in Sakkara, een necropolis die onderdeel was van de Oudegyptische hoofdstad Memphis. Al vanaf de eerste dynastie van Egyptische farao’s (3150-2853 v.Chr.) lieten hoge ambtenaren zich hier begraven, maar de meeste farao’s in Sakkara stammen uit de tweede helft van het Oude Rijk (2639-2216 v.Chr.). Daarna werden er weer vooral hooggeplaatste koninklijke ambtenaren in de tombes begraven.

Er worden de laatste jaren regelmatig bijzondere vondsten gedaan bij Sakkara. Een paar weken geleden nog, werd de tombe van een hooggeplaatste koninklijke secretaris ontdekt. De huidige ontdekkingen worden binnenkort overgeplaatst naar het Groot Egyptisch Museum in Gizeh, dat binnenkort zal openen. De eerste steen van dit museum werd twintig jaar geleden, in 2002, al gelegd. De officiële openingsdatum zal waarschijnlijk in november zijn.

Bronnen: Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden, Heritage Daily, Washington Post, VRT


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's