Hoe maakten de neanderthalers lijm?

Hoe maakten neanderthalers lijm? Deze vraag hield archeologen van Universiteit Leiden bezig. Door experimenteel onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat er drie mogelijke manieren zijn. De resultaten van het onderzoek werden op 31 augustus 2017 gepubliceerd in het tijdschrift  Scientific Reports.

Speer en speerpunt

Hoe werden de schacht van de speer en de vuurstenen speerpunt bij elkaar gehouden, was de vraag die centraal stond in het onderzoek. Onze voorouders gebruikten hiervoor teer verkregen uit de berkenbast. De onderzoekers ontdekten drie manieren waarop teer uit de berkenbast gewonnen kan worden.

Experimentele archeologie

Omdat er weinig lijmresten bewaard zijn gebleven en er geen archeologisch bewijs is hoe de teer gewonnen werd, gingen de onderzoekers over op experimentele archeologie. Een rol berkenbast en open vuur leverden een kleine hoeveelheid teer op. De gelijkmatigheid van de temperatuur van het open vuur is minder belangrijk gebleken dan men aanvankelijk dacht. Vermoedelijk zijn de neanderthalers later overgegaan op een complexere methode waarmee ze meer teer konden maken.

www.archeonet.be

Meer lezen