Historische sluis stiekem gesloopt

Een historisch voorwerp is afgelopen maandag gesloopt. Dat meldt weekblad De Brug. Het gaat om een uitwateringsluis uit 1878 die vorige week bij graafwerkzaamheden in het Overijsselse Brunnepe, vlakbij Kampen, ontdekt is. De sluis was vooruitstrevend voor zijn tijd.

Sloop van de sluis

Stichting Behoud Erfgoed Brunnepe en Stichting Stadsherstel Kampen wilden de uitwateringssluis behouden, maar zonder hen in te lichten heeft de gemeente Kampen de sluis laten slopen. Van het historische voorwerp is niets meer over. Volgens De Brug wilde de verantwoordelijke wethouder niet op de sloop van de sluis reageren. Een andere wethouder van de gemeente stond de pers wel te woord. Tegen De Brug zei hij dat stadsarcheoloog Alexander Jager het nut niet inzag van behoud van de sluis.

Historie van Kampen vernietigd

In de negentiende eeuw beschikte Kampen over enkele stadgrachten. Rond 1870 werd een uitwateringssluis aangelegd om een van de grachten met de haven te verbinden. De sluis had een ijzeren roldeur die liep op rails, wat erg innovatief was voor die tijd. Ontwerper van de sluis was Johannes Swets, directeur van Kampen Stadswerken tussen 1866 en 1881.

Bronnen 
brugnieuws.nl Vondst vernield
brugnieuws.nl Archeologische vondst bij werkzaamheden

Afbeelding
wikipedia.org Foto sluis

Meer lezen

Tijdvakken

Landen