Geen foto

Historische medaillon in babyhaai gevonden

Een vrouw uit Maleisië vond een medaillon in de buik van een babyhaai.In de stad Malakka in Maleisië is een bijzondere vondst gedaan. Toen een gezin een babyhaai aan het bereiden was voor de lunch, vond de moeder een medaillon in de maag van het dier. Men denkt dat deze medaillon afkomstig is van een Portugese soldaat uit de 16e eeuw, toen Portugal Maleisië binnenviel.

Huisvrouw Suseela Menon uit Klebang deed de vondst tijdens het fileren van de haai. “Ik had twee haaien gekocht op de markt en schrok toen ik het voorwerp in de maag van één van de vissen vond,” aldus Menon. Aanvankelijk wilde ze curry van de haai maken, maar omdat de medaillon waarschijnlijk als heilig voorwerp werd beschouwd, besloot het gezin de haai niet te eten.

Op de ene zijde van de medaillon staat een gekroonde vrouw afgebeeld met een stralenkrans boven haar hoofd. Ook is een inscriptie te zien, maar deze is onleesbaar. Op de andere zijde staat een kruis afgebeeld met de inscriptie ‘ANTONII’. Vermoedelijk werd de medaillon gedragen als heilig beschermmiddel. Het voorwerp is 7,4 centimeter lang, 6 centimeter breed en weegt 10 gram.

Een lokale historicus denkt dat het afgebeelde hoofd van de heilige Isabel van Aragón is. Zij regeerde van 1282 tot 1325 als koningin over Portugal naast haar man Dionysius van Portugal.

Bron: The Star Online

Meer lezen
Tijdvakken