Geen foto

Historische locaties beschadigd door oorlog Libië

Volgens Mohammed is het theater maar lichtelijk beschadigd door de oorlog.Libische archeologen beginnen langzamerhand het land af te reizen in de hoop de historische locaties nog intact te vinden. Veel van het culturele erfgoed werd gebruikt als schuilplaats voor de militairen en zou beschadigd kunnen zijn door vuurgevechten.

“Het is de eerste keer sinds de oorlog dat ik er weer heen ga. Gaddafi’s troepen zaten er en ik wil weten wat er gebeurd is,” aldus Fadel Ali Mohammed, de nieuwe Libische minister van antieke oudheid. De 62-jarige archeoloog gaat op weg naar Sabratha, één van de drie historische steden uit het Romeinse Libië en één van de belangrijkste archeologische locaties van Tripoli en omgeving.

Veel van de Romeinse, Fenicische en Byzantijnse ruïnes die hij onderweg tegenkomt, zijn getekend door artilleriegeschut. Het 1.800 jaar oude theater van Sabratha, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is wel nog intact. Uit verslagen blijkt dat er enkel een kleine schermutseling tussen Gadaffi’s troepen en de rebellen heeft plaatsgevonden bij de archeologische locatie. Een aantal kogelgaten in de muur van het theater duidden dit eveneens aan.

Ook Lepcis Magna, een tweede historische stad van Tripolitanië, blijkt vrijwel onbeschadigd, evenals de Griekse historische stad Cyrene. Mohammed, wie in 1970 een jaar in Gadaffi’s gevangenis heeft doorgebracht, hoopt dat toeristen nu weer naar Libië komen om deze locaties te bezoeken. “Het was erg moeilijk voor hen om onder Gadaffi’s regime hiernaartoe te komen,” aldus Mohammed.

Mohammed heeft zichzelf tijdens de Ramadan dertien dagen opgesloten in het monument, met zelfgemaakte barricades van steigers en zware stenen bij de poorten, om de locatie te beschermen van rovers. “Mensen probeerden het museum binnen te dringen en dingen te stelen. Ik werd geholpen door mensen uit de Oude Stad, ze brachten mij water, dadels en soep.”

Samen met zijn staf zorgde hij ervoor dat veel van de artefacten opgeborgen werden. Met een zelfgemaakte, ogenschijnlijk historische muur blokkeerde hij mensen om verder te zoeken. “We waren bang dat juist zoiets als dit zou gebeuren.”

Bron: Asia One News

Meer lezen

Tijdvakken

Landen