Geen foto

Historische kleuren keren terug in Leiden

Cover Van Leidsche schilders mette groote quastDe stad Leiden was vroeger veel kleurrijker dan tegenwoordig. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan werd in opdracht van de gemeente naar de oude verflagen van historische panden. Met de presentatie van het boek “Van Leidse schilders mette groote quast” hoopt wethouder Jan-Jaap de Haan nu dat de stad weer terug zal keren naar haar historische kleuren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Olga van der Klooster, architectuurhistoricus en specialist in historisch kleurgebruik. Ze onderzocht de originele verflagen van de gevels van historische panden in Leiden, en kwam tot de conclusie dat de stad vroeger veel kleurrijker was dan tegenwoordig. Met name het Vlietgroen, Lakenhalwit en Leidsgeel werden vroeger een stuk vaker gebruikt dan tegenwoordig.


Beter uit de verf
Met de presentatie van het onderzoek hoopt wethouder Jan-Jaap de Haan dat de historische kleuren weer vaker gebruikt zullen worden. “Leiden krijgt steeds meer kleur. Dit boek kan huiseigenaren daar prima bij helpen. Het laat prachtig zien hoe kleurrijk de stad
vroeger was.” De vijftig meest gebruikte historische kleuren worden nu opnieuw uitgegeven op een speciaal kleurenpalet. “Zo komt het unieke historische karakter van Leiden nog
beter uit de verf!” aldus De Haan.

Een inkijkexemplaar van het boek “Van Leidse schilders mette groote quast” is terug te vinden op de website van Erfgoed Leiden.

Bron: Gemeente Leiden

Meer lezen
Landen