Geen foto

Historische brug blootgelegd in Elburg

Vischpoort: De enige overgebleven stadspoort in ElburgArcheologen zijn tijdens werkzaamheden in het Gelderse Elburg gestuit op de restanten van een zeventiende-eeuwse brug. Het was tot nu toe niet bekend dat er op die plek ooit een brug is geweest. Regio-archeoloog Maarten Wispelwey spreekt dan ook van een spectaculaire ontdekking.

De gemeente is in de binnenstad van Elburg bezig met het aanleggen van een nieuw rioleringsstelsel. Toen regio-archeoloog Maarten Wispelwey en vrijwilligers van de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop hoorden van de werkzaamheden, verzochten zij toestemming om de afgravingen te combineren met archeologisch bodemonderzoek.

De samenwerking tussen de ambtenaren van de gemeente Elburg en de vrijwillige archeologen blijkt inmiddels uiterst vruchtbaar. Bij de werkzaamheden is al een aardig deel van de oude stadsmuur blootgelegd, waaronder een toren, een poortgebouw en de toegangsmuur naar het Hendrikspoortje. Verder werden er ook aardewerk, pijpenkoppen en andere kleine bodemschatten gevonden. De resten van de voorheen onbekende zeventiende-eeuwse brug kunnen nu aan dat lijstje worden toegevoegd.

Bron: De Stentor

Meer lezen
Tijdvakken
Landen