Het mysterie van het haar en de scalp

Bij opgravingen in Leuth(GD), zijn een pluk haar en stukken schedel gevonden. Beide vondsten dateren uit de 1ste eeuw na Chr. en kunnen mogelijk meer vertellen over de bewoners van de nederzetting in de Romeinse tijd.

Zwarte pigmentgranules

De pluk haar werd al in 2014 gevonden. De vondst is zeldzaam, haar vergaat snel. Onderzoek heeft prijs gegeven dat er zwarte pigmentgranules in zitten. Dit betekent dat de eigenaar van de pluk donker haar had. Of het om een Bataaf of een Romein gaat is nog niet bekend. Die vraag zal voorlopig niet beantwoord worden omdat er geen geld is voor vervolgonderzoek.

Geld voor DNA onderzoek

De gemeente Groesbeek wacht het archeologisch rapport van Arcadis over de opgraving af. Het vervolgonderzoek zou volgens archeoloog Timo Vanderhoeven van Arcadis zo'n 5.000 euro kosten. Mogelijk wordt het benodigde bedrag later beschikbaar gesteld. Als er na 2000 jaar nog DNA in het haar zit, valt te achterhalen of het aan een Romein of een Bataaf toebehoorde. Ook kan er aan de hand van metalen in het haar worden vastgesteld waar de eigenaar is geweest in het jaar voordat de pluk werd afgeknipt.

Scalp

De gevonden botsresten komen uit de achterkant van een schedel. Volgens Vanderhoeven zijn de botresten mogelijk uit de tijd van de Bataafse Opstand. Of de persoon op het moment dat hij gescalpeerd werd nog leefde en wat de werkelijke doodsoorzaak was, is niet bekend.

www.gelderlander.nl/
www.gelderlander.nl/
archeologieonline.nl/

Meer lezen
Landen
Thema's