Kristallen schedel uit the British Museum.

Het mysterie van de kristallen schedels

Kristallen schedel uit the British Museum.Levensgrote schedels gehakt uit massieve stukken kwarts. Volgens sommigen werden ze gebruikt bij mystieke rituelen van de Maya's, volgens anderen zijn het de dragers van helende krachten en volgens anderen gewoon replica's uit de 19e eeuw. Dankzij Indiana Jones is er bij veel mensen een hernieuwde interesse in deze mysterieuze en lugubere kristallen schedels, maar waar komen ze vandaan en wat is er nu eigenlijk waar van deze verhalen?

Het begin van de legende van de kristallen schedel

Een van de meest bekende schedels werd gevonden door de avonturier en ontdekkingsreiziger George Frederick Kunz. Hij zou in 1927 een groot stuk tropisch bos in de buurt van Yucatan in brand hebben gestoken om zo een grote archeologische vindplaats bloot te leggen. Nadat het vuur 33 hectare jungle had vernietigd, stuitte Kunz op de verloren Mayastad Lubaantun, compleet met piramide, amfitheater en stadsmuren. Jaren later zou hij naar de stad zijn teruggekeerd samen met zijn dochter Anna. Zij zou de schedel tijdens hun bezoek aan de stad hebben gevonden onder een altaar. Anna had naar eigen zeggen nachtmerries wanneer de schedel 's nachts in haar kamer stond. Ze zou visioenen zien van Maya rituelen en het offeren van mensen.

Het mysterie rondom de kristallen schedels

Volgens Anna zou de schedel nog meer magische krachten hebben. Zo zou de schedel ziektes kunnen genezen, zou ze de krachten van de schedel hebben gebruikt om een man te vermoorden en zou de schedel haar de moordaanslag op president John F. Kennedy hebben voorspeld. De legende gaat dat er in totaal dertien van deze schedels over de aarde zijn verspreid. Wanneer alle dertien zouden worden samengevoegd, zou er een reeks catastrofale gebeurtenissen in gang worden gezet.

Het mysterie ontkracht

Geen van de bovengenoemde geruchten zijn echter wetenschappelijk onderbouwd, er zijn zelfs genoeg bewijzen verzameld om een hoop geruchten te kunnen ontkrachten. Zo is er in brieven tussen Kunz en zijn broer ontdekt dat de dochter van Kunz de schedel helemaal niet in de jungle van Yucatan had gevonden, maar dat Kunz hem in 1943 kocht op een veiling in Londen. Anna bleef tot haar dood in 2007 volhouden dat ze de schedel met haar vader vond in Yucatan. Recentelijk is er veel onderzoek gedaan door the British Museum naar de afkomst van de schedels en de makers ervan. Daaruit blijkt dat er voor de schedels die het museum heeft onderzocht kwarts is gebruikt uit Brazilië, veel verder dan waar de Maya's ooit handel hebben gedreven. Tevens werd bewezen dat er om de schedel te maken moderne technieken gebruikt zijn, waarover de Maya's nog geen beschikking hadden.

Bronnen:

Britishmuseum.org: Studying the crystal skull 

Archive.archaeology.org: Crystal skull 

Nationalgeographic.com: Crystal Skulls 

Wikipedia.org: Crystal skulls

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Crystal Skull

Meer lezen
Landen
Thema's