Geen foto

Hersenweefsel uit IJzertijd gevonden

Drie jaar geleden ontdekten Britse archeologen de resten van een man uit het IJzeren Tijdperk. Uit recent onderzoek blijkt dat er nog hersenweefsel in het skelet aanwezig is. Wetenschappers onderzoeken hoe het kan dat het hersenweefsel bewaard is gebleven.

De man, gevonden in Noord-Engeland door archeologen van de University of York, is waarschijnlijk door ophanging omgebracht. Vervolgens is zijn hoofd op vakkundige wijze van zijn romp gescheiden. Dat blijkt uit onderzoek op de tussen de 26 en 45 jaar oude man. Daarna is zijn hoofd op een andere plek dan zijn lichaam begraven. Dat wijst op een rituele moord.

Archeologen van de York Archaeological Trust deden de vondst tijdens opgravingen in het noorden van Engeland. Het team van wetenschappers onder leiding van Dr. Sonia O’Connor van de University of Bradford onderzoekt hoe het kan dat het hersenweefsel bewaard is gebleven. Ook hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de achtergrond van het overlijden van de man. Het 2500 jaar oude hersenweefsel is het oudste van Europa.

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in the Journal of Archaeological Science.

Bronnen: Science Daily  University of York Small World News Service

Meer lezen
Tijdvakken