Geen foto

Herkomst 300 jaar oud schip onder World Trade Center bekend

Herkomst 300 jaar oud schip onder World Trade Center bekendBij werkzaamheden op het terrein van het World Trade Center werd in 2010 een onverwachte vondst gedaan. Iets ten zuiden van waar de Twin Towers ooit stonden, werd op zes meter diepte een groot houten schip aangetroffen. Recent onderzoek naar het schip brengt nieuwe feiten aan het licht.

Vondst WTC schip

Snel na de vondst werd het schip uitgegraven en overgebracht naar het Maryland Archaeological Conservation Laboratory. Daar werden de houten delen stuk voor stuk onderzocht en nat gehouden zodat het hout niet zou uitdrogen. Het gevonden schip had een lengte van 9,75 meter.

Onderzoek jaarringen

Door de jaarringen te bestuderen in de houten ribben van het schip is vastgesteld dat het schip rond 1773 is gebouwd in de buurt van Philadelphia. Het Amerikaanse, witte eikenhout is mogelijk dezelfde houtsoort die gebruikt werd bij de bouw van de Independence Hall.

Internationale wateren

Eerder onderzoek naar het WTC-schip maakte duidelijk dat er in het hout een typische schepen-houtworm zat. Dit type worm, de Lyrodus pedicellatus, wordt alleen aangetroffen in zoute, warme wateren. Dit betekent dat het schip tijdens zijn bestaan in het Caribisch gebied heeft gevaren.

Bronnen

www.livescience.com

Meer lezen

Tijdvakken