Geen foto

Heksenskelet met spijkers door kaak gevonden

De spijkers zouden ervoor zorgen dat de heks niet op zou staan uit de dood.Tijdens een archeologische opgraving in de stad Piombino in Toscane is een 800 jaar oud skelet gevonden. Bij de schedel vonden de archeologen zeven spijkers die door de kaak heen geslagen waren. Ze geloven dat het de overblijfselen van een middeleeuwse heks zijn.

Het skelet werd gevonden op een begraafplaats waar meerdere menselijke resten zijn opgegraven. De archeologen geloven dat het om een heksenbegraafplaats gaat nadat ze de overblijfselen van nog een andere vrouw vonden die omringd was door zeventien dobbelstenen. Spelen met dobbelstenen was in de middeleeuwen verboden voor vrouwen. Bovendien is zeventien een ongeluksgetal in Italië.

Onderzoekers schatten de vrouwen op 25 - 30 jaar op het moment van overlijden. Ze lagen begraven in een simpel, oppervlakkig graf zonder doodskist of bedekking. Bij de vrouw met de spijkers door het kaakbot lagen ook nog dertien spijkers om het lichaam heen. “Ik heb nog nooit zoiets gezien,” aldus Alfonso Forgione, leidend archeoloog bij de opgraving,

De spijkers zouden ervoor zorgen dat de heks niet op zou staan uit de dood.“De spijkers om haar heen waren in haar kleren gehamerd om haar vast te zetten. Dit duidt voor mij aan dat ze er zeker van wilden zijn dat de vrouw niet terug zou keren uit de dood. De lokale bevolking van toen waren er zonder twijfels van overtuigd dat ze een heks met kwade krachten was.”

Forgione gaf aan dat de manier waarop de vrouwen begraven waren, wees op een soort exorcisme ritueel. Pas na verder onderzoek kunnen ze uitwijzen wat de doodsoorzaak was. Het is bovendien nog onbekend waarom de vrouwen begraven zijn op heilige grond, gezien het feit dat het gebied onderdeel is van een 800 jaar oude kerk.

De lugubere vondst wordt vergeleken met een opgraving die twee jaar geleden in Venetië werd gedaan. Archeologen vonden toen een skelet waarbij een grote steen in de mond was gestoken. Volgens experts was dit een Europese traditie om ervoor te zorgen dat de gestorvenen niet zouden wederkeren als vampieren of zombies. Eenzelfde geval werd onlangs ontdekt in Ierland. 

Bron: Mail Online

Meer lezen
Tijdvakken
Landen