Geen foto

Heiligdom met paardenbeeldjes ontdekt in Jordaanvallei

Het Rijksmuseum van OudhedenEen team van archeologen van het Rijksmuseum van Oudheden en de Yarmouk Universiteit uit Jordanië hebben in de Jordaanvallei een 2700 jaar oud heiligdom gevonden. Volgens de archeologen gaat het om een heiligdom uit de late IJzertijd. Bij het heiligdom vond het team vijftien beschilderde terracottabeeldjes.

Het Nederlands-Jordaans team vond de resten dit najaar op de nederzettingsheuvel Tell Damiyah, langs de oever van de rivier de Jordaan. De resten bestaan uit een rechthoekig gebouw met een podium. In en om dat gebouw zijn vijftien beschilderde terracottabeeldjes gevonden.

Behalve de terracottabeeldjes vond het team ook scarabeeën, zegels en Egyptisch aardewerk.Die beeldjes doen de archeologen vermoeden dat het heiligdom niet alleen door bewoners uit de streek werd gebruikt, maar ook door reizigers. Tell Damiyah ligt op een kruispunt van een aantal oude handelsroutes, vlak bij een oversteekplaats in de Jordaan.

Tell Damiyah

De nederzetting op de heuvel was vanaf ongeveer 1400 tot ongeveer 500 voor Christus bewoond. de archeologen hopen met het onderzoek te achterhalen waarom de vrij kleine nederzetting van zo’n belang was voor het Assyrische Rijk. Ook hopen ze erachter te komen of Tell Damiyah daadwerkelijk een van de nederzettingen was die rond rond 925 voor christus door de Egyptenaren werden veroverd.

Omgang met droogte

Een ander deel van het onderzoek richt zich op de manier waarop de bewoners van Tell Damiyah omgingen met de extreme droogte in de omgeving. Daarmee hopen de archeologen ook een oplossing te kunnen bieden voor dezelfde problemen die de hedendaagse bevolking heeft.

bron: http://www.rmo.nl/actueel/nieuws/vondst-heiligdom-jordanie

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's