Heerlen krijgt archeologisch depot

De Provincie Limburg is er uit. Heerlen is de stad waar het provinciaal archeologisch depot vanuit Maastricht naartoe verhuisd. Het streven is om onderwijs en onderzoek, restauratiewerkplaats Restaura, een archeologische hotspot en het erfgoedloket samen te brengen.

Criteria

Oorspronkelijk werden negenenvijftig locaties aangedragen door gemeenten binnen de Limburgse grenzen. Na verschillende selectierondes  bleven Venlo en Heerlen als geschikte kandidaten over. Heerlen kwam uiteindelijk als meest geschikte uit de bus. De keus is gebaseerd op vijf  criteria: het tijdspad, planning en bestemmingsplan; de relatie met omliggende archeologische projecten; een meerwaarde voor de onderzoek en onderwijsfunctie; de stedelijke inbedding van het depot en de financiële toets.

Heerlen

Gedeputeerde Hans Teunissen: “Het is een moeilijke keuze geweest uit twee uitstekende locaties. Beide gemeenten hebben een sterk bidbook ingeleverd waarmee we zowel onze ambities op het gebied van archeologie kunnen realiseren en tegelijkertijd ook van toegevoegde waarde zijn voor de stadsontwikkeling. We hebben extra tijd genomen voor een zorgvuldige afweging en uiteindelijk is de voormalige bibliotheek in Heerlen de beste optie vanwege de lagere investeringskosten en snellere beschikbaarheid.”

 Het depot in Maastricht werd te klein. Medio 2017 hoopt het archeologisch depot in Heerlen zijn deuren te openen tegenover het Thermenmuseum.

www.limburg.nl/

Meer lezen