Hebben Hollanders massaal hun DNA verspreid onder Stonehenge bouwers?

In Groot-Brittannië is tijdens een onderzoek naar het DNA van Stonehenge bouwers  Nederlands DNA gevonden. Dit kan erop wijzen dat groepen ‘Hollanders’ de bouwers van Stonehenge hebben verjaagd en er zelf zijn gaan wonen. Volgens experts is deze conclusie nog niet sluitend want er zijn geen sporen van oorlog gevonden.

Klokbekercultuur

Deze archeologische discussie kwam op gang door een studie naar de klokbekercultuur in Europa. Deze cultuur wordt gekenmerkt door kerklokachtige potten en grafheuvels waarin opvallend boogschuttersgerei begraven lag. De klokbekerkcultuur verspreidde zich vanaf ongeveer 2700 voor Christus vanuit het huidige Spanje over Europa. Uit de studie bleek dat de cultuur werd overgenomen door mensen in Europa en dat de Spanjaarden zich niet verspreidden. De klokbekers waren dus gewoon in de mode.  

Hollands DNA

In Engeland verliep dat echter anders. Daar dook met de introductie van de klokbekercultuur ook een nieuw stel genen op; Hollands DNA. Tenminste, het DNA lijkt op het DNA van prehistorische skeletten uit Nederland. Dat zou betekenen dat de Britse genen werden vervangen door Hollandse genen. Een van de kanttekeningen aan deze conclusie is de kleine hoeveelheid skeletten die uit die tijd zijn overgebleven. Vóór de klokbekercultuur werden de doden meestal gecremeerd. Er is dus weinig bewijs over van het eerdere DNA. Ook is alleen het Hollands DNA onderzocht. Het kan dus ook zijn dat het Franse of Belgische DNA beter overeenkomt.

Verder onderzoek

Archeologen gaan nog nader onderzoek doen naar de grafvelden waar de skeletten eerder werden gevonden. Met isotopen kan ook worden vastgesteld waar de mensen van het Hollandse DNA gewoond kunnen hebben. Zo kan worden gezien of de mensen ver hebben gereisd. In het geval van het Hollandse DNA wordt al snel gedacht aan een gewelddadige overval of een epidemie. Onderzoekers weten dat echter niet zeker. Wel lijkt het erop dat de bouw van Stonehenge gewoon door is gegaan, ondanks de wisseling in bewoners of DNA.  


Bronnen:

Volkskrant.nl: Hollands DNA Stonehenge
Theguardian.com: Dutch invaders Stonehenge


Afbeelding:


Wikipedia.org: CC BY-SA 3.0


Meer lezen

Tijdvakken